Благодарим на Сдружение “ Зелен “ за предоставената възможност да изпитаме толкова много и различни емоции, да научим какво е работа в екип и солидарност, грижа и включване в обществото по един толкова нестандартен начин , какъвто бе предоставен като похват в Естония между 28 септември 2021 г – 4 октомври 2021 г.
Българската група, участвала в младежкия обмен, част от проекта Growth Access Inclusion Network се състоеще от двама непълнолетни ( и ние бяхме единствени от всички останали участващи страни – Испания, Португалия, Грузия, Полша и Естония ), трима студенти 21-22 години и един групов лидер 35 +.
Още от самото начало на селектиране на групата комуникацията между нас вървеше гладко и бързо се разбирахме и уточнявахме подробности до края на процеса на подготовка.
За всички ни беше прекрасна възможност да посетим Естония , благодарение на Сдружение “Зелен” и програма Еразъм+ на ЕС с покрити разходи за път, настаняване, храна и дейности, чрез които да получим нови знания и приятелства.
На летищата всичко беше нормално, пристигнахме в мястото на настаняване след около 16-17 часа път с най-различни превозни средства .

И до края на престоя си пътувахме с всякакъв транспорт – въздушен (самолет), сухоземен (автомобил, автобус, влак и трамвай) и воден ( круизен ферибот иииии….. КАНУ приключението ни, част от програмата на обмена).

След запознанството ни с групата от 35 човека , благодарение на приятни и развлекателни игри навън в двора , както и поставяне на крайъгълните камъни за нашето изкарване , включващи общите ни договорености , които да спазваме като правила, дойде ред на така интересниото за нас приключение с канута.
Предишния ден , чрез приятна разходка , опознахме местността, както и легендите, природата и историята на околнонстта, разделени в международни групи от по 5 човека. По време на тази дейност , отговаряйки на различни въпроси, които бяха еднакви за всяка група, беше много интересно да се види и усети как от една страна хората в екипа много целенасочено , водени от това да отговорят на всички въпроси, работеха заедно и от друга страна чувството за конкуренция с останалите екипи ги водеше и така неусетно още от първия ден имаше нови запознанства. Беше много приятна презентацията на всички , забавлявахме се, тъй като крайният резултат беше видео от разходката отговарящо на всички поставени въпроси в задачата. Беше много забавно, защото всяко видео беше безкрайно различно, независимо от еднаквите задачи. Различията между участниците бяха вплетени във видеата през техните вариации и това обогати много представянето на всеки екип.

Бяхме много щастливи, че успяхме да преброим 23 къщи около гората и тази опознавателна разходка сред красивата природа на Естония . Така се и запознахме с реката Ahja, в която на следващия ден гребахме и от която преминахме 11 км с канута. За съжаление нямаме снимки , тъй като не бяхме взели телефони със себе си от съображения за сигурност и някой да не остане без телефон ако падне в реката . Беше забавно и изключително богато на нови знания занимание. Повечето млади хора се забавляваха изключително, за по-подготвените беше приятно много. Но имаше и хора, които излязоха от зоната си на комфорт не само физически, но и психически . Освен невероятното приключение, което тази дейност от програмата даде, тя промени начина , по който всички общувахме едни с други , беше преломният момент, в който се разбра и усети от всички колко е прекрасно да си вярваме едни на други, да бъдем опора едни за други и да работим заедно, Беше невероятно и сега като пишем тези думи продължаваме да настръхваме и да изпитваме силните и бурни емоции, които изпитвахме по време и след кану-трипа .
Следобед имаше Акройога , която беше изпитание за тялото и ума, което част от нашата група прие радостно, на другите телата вече отказваха 🙂 .

Но след последната дейност за деня – сауна и топло джакузи на вън , телата започнаха да се връщат към нормалния си ритъм .

На следващия ден се научихме да караме Кикбайк , видяхме прекрасни места в околността.

Следващия ден бяхме във втория по големина град в Естония – Тарту, имахме приключения и така по естествен път обмена започна да приключва …Благодарим на дамите от Seiklejate Vannaskond – Хелери , Елери и Кристи за организацията, прекрасната работа в група и за невероятните емоции!

Част от нашата група трябваше да пренощува в Талин , а Георги летеше от Рига и така групата в Талин взе решение, че освен разглеждането на Талин с фериботен круизен кораб ще разгледа и Хелзинки, Финландия . Ето малко снимки от там…

Хелзинки ни посрещна с модерната си архитектура и запазена природа усмихнато и приветливо. За около 4 часа , успяхме да разгледаме центъра на града и остров Суоменлина, който е под закрилата на ЮНЕСКО от 1991 г. , невероятно изживяване да може да се сравни как са живяли хората преди и сега. Там видяхме крепостта, музеите, истинска оцелялата подводница Весико от Втората Световна Война.

След возенето ни с обществен транспорт по вода, за да стигнем до острова и да се върнем, се отправихме обратно към Талин, Естония , от където на следващия ден летяхме за България.

Малко снимки и от Талин , старият град и пристанището са впечатляващи, с кулите на Талин, които се извисяват високо и могат да се видят когато си във водата, със запазената стара архитектура – истинско богатство.

На летището, гейта, от който излитахме ни посрещна с прекрасния си “Зелен“ цвят , групата се радваше , че усещахме подкрепата на Сдружението и по пътя си наобратно.

И така ние се прибрахме у дома, в България, заредени с нови знания, приятелства, емоции , възможности , готови отново да посетим следващ младежки обмен или обучителен курс, предложен от Сдружение “ Зелен “ и програма Еразъм + на ЕС.

Кристина, Никола, Едуард, Георги, Мартин и Мира.